Haydi Sofraya...

Haydi Sofraya...

ocuklar, davranışlarının büyük bir bölümünü anne-babalarının tepkilerini gözlemleyerek öğrenirler. Bu durum yemek zamanı için de geçerlidir. Anne-babaların masada yemek yeme biçimleri, konuşmaları ve davranışları, çocukların yemek yeme alışkanlığını kazanmasında büyük rol oynar.

1.Yemek, aile bireylerinin tümünün katıldığı keyifli bir sohbet ortamında gerçekleşmelidir. Yemek konusu hiçbir zaman güç gösterisine dönüştürülmemelidir. Öğünlerde beraberlik, bir güç ve güvenlik duygusu verir. Bu nedenle yemek zamanı, bütün aile için sakin ve uyumlu bir ortam olmalıdır. Yemek sohbetlerine çocukların da katılımını sağlamak için, yetişkin konularına yer vermemeye özen gösterilmelidir. Diğer bir ifadeyle yemek mekanı; dinlemek, paylaşmak, sohbete katılmak ve bazı şeyleri öğrenmek için uygun bir ortam olmalıdır.

 

2. Çocuğa sınırlı ölçüde seçenek sunun. Çocuğunuz yemek seçen bir tutum içindeyse, kendisine sunulan yemekleri reddediyorsa, onun kabul edeceği bir yemek türünü yemekte bulundurun ve onu seçmesine izin verin. Nasıl olsa gün boyu alacağı gıdalarla dengeli beslenme kendiliğinden olacaktır.

 

3. Masada görgü kurallarına uyarak yemek yendiğinde ödüllendirin. Yerinde oturduğu, çatalı bıçağı gerektiği gibi kullandığı ve sakin bir şekilde konuştuğu için çocuğunuzu övebilirsiniz. Düzeni bozan çocuk, arzu edildiği gibi yemek yerse, bunu onayladığınızı ve takdirle karşıladığınızı hemen gösterin.

 

4. Öğünlerin süresini ve miktarını sınırlayın. Yemeklerin saatlerce sürmesine izin vermek yerine çocuğunuzla anlaşıp yemeğini bitirmek zorunda olduğunu ve bunu 20-30 dakikada tamamlaması gerektiğini söyleyin. Bu süre içinde aile bireylerinin tümünün masada kalmasını sağlayın. Buna ek olarak ne yemeği televizyon karşısında yedirmek, ne de yemeği bitirdikten sonra alınacak oyuncaktan bahsetmek gibi rüşvete kalkışmayın.

Ölçünün sizin midenize göre değil çocuğunuzun midesine uygun olması esastır. Bu nedenle, çocuğun kendi tabağına sevdiği türden az miktarda yiyecek koyup, onunla bu konuda ilgilenmeden yemeğini tamamlamasını beklemek en uygun yoldur.

 

5. Yemek yemeyle ilgili baskı yapmayın. Yemek yemesiyle aşırı ilgilendiğinizi gören çocuk, bu hassas yanınızı yakaladıktan sonra bunu kullanmaktan zevk alacaktır. Çocukların ortak özelliği en çok baskı altında tutuldukları konuya karşı negatif tutum geliştirmeleridir. Problemi yok etmenin yolu, çocuğunuza yemesiyle ilgili yaptığınız tüm baskılara son vermektir. “Yemeğini bitir” demek yerine, basit şekilde yemek faslı bittiğinde (ister dolu olsun, ister boş olsun), onun tabağını da kaldıracağınızı açıkça belirtmeniz uygundur. Bu bir ceza değil, onun aşama aşama karşılık vereceği bir yaşantı şeklidir.

 

  • Onu yemeğe zorla oturtmayın.

 

  • Öğünleri olabildiğince basit ve heyecanlı hale getirin.

 

  • Yemekte onun en sevdiği yiyeceklerden de bulundurun.

 

  • Yemekleri tabağına azar azar koyun.

 

Benzer Haberler

AİLE -TOPLUM-ÇOCUK İLİŞKİSİ Aile, sürekli bir gelişim ve değişim süreci içerisindedir. Ekonomik koşulların zamanla değişmesi ve endüstrinin gelişmesi sonucu olarak geniş ve ata... Devamını Oku
Okula Adım Adım 1 ... Devamını Oku
Hafızamızla Oynayalım Mı? Hafıza yeni bilgi edinme, bunları beyinde depolama ve iste... Devamını Oku